Sports4Every1

groep_site_groot

Sports4Every1. Iedereen wint erbij.

Eind 2013 lanceerde de Vlaamse minister van Gelijke Kansen een campagne om homofobie in het voetbal te tackelen. Deze nieuwe campagne van Gelijke Kansen in Vlaanderen, in samenwerking met çavaria, gaat verder. Atleten uit verschillende sporttakken met één boodschap:  de sportwereld is open en tolerant,  ze verwelkomt  diversiteit en er is geen plaats voor homofobie.

Is zo’n campagne nog steeds nodig? En heeft seksuele geaardheid überhaupt iets met sport te maken? Ja, toch wel. Uit onderzoek blijkt dat de meeste holebi-sporters hun seksuele identiteit verbergen. Bijna een kwart van de bevraagde holebi’s die sporten in een reguliere club, verzwijgen hun geaardheid voor hun medespelers. 66% licht slechts een aantal medespelers in. Bovendien is het aantal actieve holebi-topsporters in België op één hand te tellen.

Waarom is holebiseksualiteit zo’n heikel onderwerp in de sportwereld? De sportwereld laat regelmatig van zich horen in de strijd tegen racisme, maar het blijft, als het over homofobie gaat, nog opvallend stil. Toen sport aan het einde van de 19de eeuw populair werd, werd dat gezien als een middel om de massa op te voeden tot ‘gezond mannelijk gedrag’ (Movisie, 2008). Het belang van die ‘traditionele mannelijkheid’ is doorheen de tijd stilaan afgenomen. Maar de sportwereld is een van de laatste bastions waar ‘echte’ mannelijkheid blijft zegevieren. En die stereotiepe mannelijkheid staat voor velen nog steeds gelijk aan heteroseksualiteit.

Gelijke Kansen in Vlaanderen en çavaria willen met deze campagne het taboe rond holebiseksualiteit in de sport doorbreken.

 

Share